Investeringsfonds Atomico heeft omgerekend 720 miljoen euro opgehaald om in Europese techstartups te investeren.

De Londense investeringsmaatschappij heeft nu, inclusief eerdere financieringsrondes, in totaal 1,4 miljard euro beschikbaar om veelbelovende Europese startups te steunen.

Volgens Atomico, dat 10 jaar geleden door ex-Skype CEO Niklas Zennström werd opgericht, is het Atomico IV fonds de grootste in zijn soort in Europa.

Op Atomico’s hoofdkantoor aan New Bond Street in Mayfair, gaf de 51-jarige Zennström uitleg tegenover Business Insider. “In dit segment zijn we de grootste vergeleken met andere pure-play Europese investeringsmaatschappijen.”

Investeringsfonds voor techstartups: familiegeld en pensioenfondsen

Atomico haalde het geld op bij vermogende familiebedrijven en pensioenfondsen uit heel Europa – van oudsher partijen die risico’s mijden, aldus Zennström.

Zennström is geen onbekende in de tech - voordat hij Skype opzette, was hij mede-oprichter van Kazaa en nog twee andere bedrijven. Volgens Zennström hebben Europese startups veel meer moeite dan hun Amerikaanse evenknieën om schaalgrootte te realiseren, een gevolg van gebrekkige financieringsmogelijkheden.

En daar gaat Atomico verandering in brengen. Amerikaanse institutionele beleggers zijn eerder dan hun Europese collega's bereid om hun miljarden als durfkapitaal  te gebruiken.

Kloof tussen Europa en VS

"Als de Europese pensioenfondsen een half procent van hun activa zouden aanwenden als durfkapitaal, dan zou die kloof tussen Europa en de VS verdwijnen," aldus Zennström. "We hebben hier in Europa alle ingrediënten, we hebben geen financiering nodig vanuit de VS of waar dan ook - er is hier zat kapitaal."

Afgelopen oktober kondigde de Japanese techreus SoftBank de oprichting aan van een techfonds met een kas van omgerekend 94 miljard euro, maar dat geld gaat wereldwijd geïnvesteerd worden.

Naar verwachting zal het merendeel van het kapitaal opgaan aan fusies en overnames, eerder dan aan investeringen in startups. Andere durfkapitalisten als Index en Balderton hebben ook veel geld ingezameld waar Europese startups toegang tot hebben, maar geen van deze spelers is zo groot als Atomico IV.

Het Atomico-team. Bron: Atomico

Zennström, die naar verluidt een vermogen van 1,2 miljard euro heeft, zei afgelopen september te geloven het volgende Facebook Europeees zal zijn. Maar niet alleen doordat er meer geld beschikbaar is, ook andere zaken spelen een rol.

Technische kennis Europa

Vijf van 's werelds top 10 informatica-instellingen bevinden zich nu in Europa (ETH, Oxford, Imperial, EPF en TU München), aldus een rapport van Atomico dat afgelopen november verscheen. Volgens hetzelfde rapport telt Europa nu meer professionele ingenieurs dan in de VS (respectievelijk 4,7 tegen 4,1 miljoen). Ook het aantal business development managers dat startups kunnen inhuren, stijgt.

"Toen ik mensen voor Skype zocht, was het voor een snelle groeier moeilijk om ervaren mensen te vinden, zozeer dat we in de VS mensen moesten zoeken," aldus Zennström. "Vandaag de dag werken veel mensen voor Skype, Spotify, lastminute.com, King, Zoopla en ga zo maar door. En die hebben de vaardigheden om een snelle groeier op te schalen."

Spotify en Zalando

Hoewel Europa geen bedrijven heeft à la Amazon of Apple, is een aantal bedrijven de afgelopen jaren uitgegroeid tot techspelers van betekenis. Bedrijfssoftwareproducent SAP is nu ruim 100 miljoen euro waard terwijl Spotify en Zalando meer dan 10 miljard dollar waarde zijn. Vorig jaar kocht SoftBank chipontwikkelaar ARM uit Cambridge voor een slordige 30 miljard euro.

Door heel Europa schieten innovatieve techbedrijven uit de grond, en zeker niet alleen in de traditionele hubs als Londen, Berlijn en Stockholm.

Tot nu toe heeft Atomico in 85 bedrijven geld gestoken, waaronder 'Clash of Clans' uitvinder Supercell, dat in juni 2016 voor 8 miljard euro door het Chinese Tencent werd gekocht, en de Zweedse betaaldienst Klarna dat inmiddels is uitgegroeid tot een bedrijf met een waarde van 2,25 miljard euro.

Het nieuwe Atomico IV fonds zal de komende 3 tot 4 jaar zo'n 25 startups in diverse groeistadia financieren.

Daarvan hebben er 9 al een financiële injectie ontvangen, waaronder het Oostenrijkse Lilium Aviation, dat de komende paar maanden een prototype van een vliegende auto gaat testen.

"We vinden het leuk om ondernemers met veel ambitie te steunen. Ook wanneer ze hun bedrijf willen opschalen," aldus Zennström. "Dus we stappen in wanneer het product klaar is voor de markt en de focus verlegd moet worden van innovatie naar schaalgrootte. Dat betekent dat we investeren in A-series en later, dus ook de B en C."